2 Απρ 2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (γιορτη του βιβλιου, 2 Απριλιου)


  Η παγκοσμια ημερα του παιδικου βιβλιου γιορταζεται καθε χρονο στις 2 Απριλιου, την ημερα που γεννηθηκε ο μεγαλος Δανος παραμυθας ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ. Σε ολες τις χωρες οι συγγραφεις, εικονογραφοι, εκδοτες, εκπαιδευτικοι και παιδια τιμουν το βιβλιο με διαφορες εκδηλωσεις, δειχνοντας ετσι την αγαπη προς αυτο και την αναγνωση. 

  Εμεις στο σχολειο μας τιμησαμε το βιβλιο και γιορτασαμε με διαφορες δραστηριοτητες... Εμπλουτισμος της βιβλιοθηκης μας με ποικιλα βιβλια, αναγνωση βιβλιων, γραφη, κατασκευες κ.α.
  • Εμπλουτισαμε την βιβλιοθηκη μας με διαφορα ειδη βιβλιων οπως παιδικα παραμυθια, βιβλια με ποιηματα, περιοδικα, εφημερηδες, βιβλια συνταγων, λογοτεχνικα, βιβλια με σελιδες απο χοντρο χαρτονι, με χοντρο εξωφυλλο, λεπτο εξωφυλλο, ξενογλωσσα, παλια βιβλια και οτι αλλο υπηρχε στην βιβλιοθηκη των εκπαιδευτικων.




  • Αφησαμε ελευθερα τα παιδακια να επιλεξουν οποιο βιβλιο ηθελαν και να το διαβασουν. Διαλεξαν σχεδον απο ολα τα ηδη βιβλιων. Τα συγκριναν μεταξυ τους, σχολιαζαν τις εικονες κι οτι αλλο τους εκανε εντυπωση.   

                        






 
  • Συζητησαμε για τις χρησεις του καθε ειδους βιβλιου. Πως το διαβαζουμε, σε τι μας χρησιμευει, σε ποιους απευθυνεται κυριως κτλ. Ποια ειναι η χρησιμοτητα τους; Φανταστειτε μια ζωη χωρις βιβλια, πως θα μαθαιναμε να διαβαζουμε, απο που θα παιρναμε πληροφοριες, πως θα μαθαιναμε την ιστορια κα. Τα πολυ πολυ παλια χρονια υπηρχαν βιβλια; Που εγραφαν οι ανθρωποι;
  • Αναφερθηκαμε στη γιορτη του βιλιου, γιατι γιορταζει στις 2 Απριλιου, τι εγινε αυτη την ημερα! Μιλησαμε για τον γνωστο παραμυθα Χανς Κριστιαν Αντερσεν και ποια ειναι τα παραμυθια του. Η κοκκινοσκουφιτσα, η τοσοδουλα, το κοριτσακι με τα σπιρτα, ποιο αλλο γνωριζετέ!                                                                                                                                                                 
  • Διαβασαμε βιβλια απο την βιβλιοθηκη μας, και αγαπημενα βιβλια των παιδιων που τους ειχε ζητηθει να φερουν απο το σπιτι. Διαβασαν και μονα τους τα αγαπημενα τους παραμυθια στους φιλους τους.  
  • Με αφορμη ενα σκισμενο βιβλιο που βρηκε ενα κοριτσακι και διαμαρτυρηθηκε (παραπανω εικονα), μιλησαμε για την σωστη χρηση του βιβλιου. Να το ανοιγουμε δηλαδη προσεκτικα, να μην τσαλακωνουμε τις σελιδες κτλ.
      

  • Φτιαξαμε αφισα πανω στην οποια εγραψαν τα παιδακια <<2 Απριλιου, παγκοσμια ημερα παιδικου βιβλιου>>, το ονομα του γνωστου παραμυθα Χανς Κριστιαν Αντερσεν, ενα ποιηματακι το οποιο συνταξαμε μαζι με τα παιδια ( στην εικονα μπορειτε να το διαβασετε). Κολλησαμε φωτογραφιες μας απο την αναγνωση βιβλιων και εικονες βιβλιων που βρηκαμε σε περιοδικα διαφορων εκδοσεων.
  • Δημιουργησαμε βιβλιοπωλειο στην ταξη μας, οπου επαιξαν στις ελευθερες δραστηριοτητες.
  • Δανειστηκαν βιβλια για να τους τα διαβασουν οι γονεις στο σπιτι.
  • Κατασκευασαμε σελιδοδεικτες-ποντικακια για τα βιβλια μας.                       
                                                                                             
Επισκεφθήτε τον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερες ιδέες και υλικό.


1 σχόλιο:

Code week 2020

  Αγαπητοί γονείς, σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα  με μια σειρά δράσεων έως τις 25 Οκτωβρίου ...