12 Μαρ 2015

Το σώμα μου - ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ μου

Κάθε Παρασκευή στο νηπιαγωγείο μας λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, τα παιδιά δανείζονται ένα βιβλίο και το επιστρέφουν την Δευτέρα. Τις Δευτέρες, αφιερώνουμε χρόνο για παρουσίαση των βιβλίων που δανειζόμαστε. Αφορμή για το θέμα αποτέλεσε το ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά κατά την παρουσίαση του βιβλίου " ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΩΣ ΤΑ ΝΥΧΙΑ", εκδ Κέδρος.
Διαβάσαμε το βιβλίο, που μιλάει γενικά για το ανθρώπινο σώμα, και σταθήκαμε στο σημείο που αναφέρεται στο σκελετό μας.
Στεκόμαστε όρθιοι, τρέχουμε και χορεύουμε χάρη στα κόκαλά μας που στηρίζουν το σώμα μας. Όλα τα κόκαλα, λοιπόν, μαζί τα ονομάζουμε σκελετό.
Ζητήθηκε από τα παιδιά την επόμενη μέρα να φέρουν πληροφορίες και ακτινογραφίες για να δούμε πως είναι τα κόκαλά μας. Ο Γιάννης μας έφερε ομοιώματα ανθρώπινων κοκάλων από το ιατρείο του μπαμπά του. Τα παρατηρήσαμε, τα πιάσαμε για να νιώσουμε την υφή τους. Διαπιστώσαμε οτι δεν είναι όλα τα κόκαλα ίδια. Μερικά από τα κόκαλά μας είναι μακρυά κι άλλα πολύ μικρά. Είναι δεμένα μεταξύ τους με τους συνδέσμους κι έτσι μπορούμε να κάνουμε πολλές κινήσεις.  Τέλος βρήκαμε με την βοήθεια των βιβλίων μας, σε ποιό σημείο του σώματός μας αντιστοιχεί το κάθε κόκκαλο. 
Παρατηρήσαμε και ακτινογραφίες για να δούμε πώς φαίνονται τα κόκκαλά μας μέσα από το σώμα μας.
 
Ενώσαμε τα κόκαλα για να συναρμολογήσουμε τον "σκελετούλη" μας με την βοήθεια μιας μικρογραφίας και ονομάσαμε τα κόκκαλα που γνωρίζαμε. Κάποια παιδιά γνώριζαν τα πλευρά και το κρανίο. To πατρόν του σκελετού το βρήκα ΕΔΩ
Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τα κόκκαλά μας! Χωρίστηκαν τα παιδιά σε ομάδες και ανέλαβαν να βρούν,  μέσα από τα βιβλία μας, και να αντιγράψουν σε καρτέλες τα μέρη του ανθρώπινου σκελετού.
 Έπειτα τοποθέτησαν τις καρτέλες στα αντίστοιχα σημεία του σκελετούλη μας. Εργάστηκαν εντελώς μόνα τους χωρίς την παραμικρή βοήθειά μου, διότι ήθελα να δούμε το αποτέλεσμα και να διαπιστώσουν μόνα τα τυχόντα λάθη, όσον αφορά στο κομμάτι της αντιστοίχισης, κατά την παρουσίαση. Τα αστέρια μου όμως εργάστηκαν τέλεια!!!! Δεν διαπιστώθηκε κανένα λάθος! :)
Κόψαμε μικρές λουρίδες από λευκό χαρτόνι και φτιάξαμε τον σκελετό μας(ατομική κατασκευή)
 Μιλήσαμε για το ασβέστιο που βοηθά να ψηλώνουμε(μεγαλώνουν τα κόκαλα) και να έχουμε γερό σκελετό. Σε ποιές τροφές περιέχεται το ασβέστιο; Πλούσια σε ασβέστιο είναι το γάλα και τα παράγωγά του, τα πράσινα λαχανικά, τα ξερά σύκα, τα αμύγδαλα, τα ψάρια και κάποια είδη ξερών οσπρίων.
Τα κόκαλά μας είναι σκληρά, αλλά καμιά φορά σπάνε! Τότε πάμε στο γιατρό και μας δένει το σημείο που σπάσαμε με γύψο για να αποκατασταθεί.
 Επί τη ευκαιρία μάθαμε και το γράμμα Σ,σ του σκελετού και του σώματος.
Ενδεικτικές εργασίες νηπίων
Ενδεικτικές εργασίες προνηπίων 

Αυτά για σήμερα.
τα ξανα λέμε σύντομα!!


3 σχόλια:

Code week 2020

  Αγαπητοί γονείς, σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα  με μια σειρά δράσεων έως τις 25 Οκτωβρίου ...