4 Οκτ 2016

ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ(παιχνίδια γνωριμίας-το όνομά μας-ο εαυτός μας) μέρος 1ο


Καλή σχολική χρονιά σε όλους μας, εκπαιδευτικούς γονείς και παιδιά! Οι πρώτες μέρες στο σχολείο αποτελούν μια δοκιμασία για τους μικρούς μας φίλους, για τις δασκάλες μα και τους γονείς. Καινούριο περιβάλλον, καινούριοι συμμαθητές και καινούρια δασκάλα για τα μικρότερα παιδάκια. Πως λοιπόν να κάνουμε τους μικρούς μας φίλους να νοιώσουν πιο άνετα, οικεία, ζεστά και φιλόξενα;; Φυσικά με την γλυκύτητα της δασκάλας που θα τα κάνει να νοιώσουν άνετα και να ξεπεράσουν τους φόβους τους, με πολλά πολλά  παιχνίδια, τραγούδια, συζήτηση και άλλες ποικίλες δραστηριότητες. Οφείλω να ομολογήσω ότι από την δεύτερη κιόλας μέρα άρχισαν να εξοικειώνονται και να νοιώθουν άνετα!! Το αποτέλεσμα θα το δείτε παρακάτω, ζωγραφισμένο στο στοματάκι τους, που αγαπητοί γονείς μην απορείτε γιατί δεν το κρύβω... Φυσικά για να διαπιστώνετε την χαρά και την ικανοποίησή τους. Πάμε να πάρουμε μια ιδέα λοιπόν....!!!

Παιχνίδια γνωριμίας, επαφής κι εμπιστοσύνης
Παιχνίδι με κουβάρι(γνωριμία)
Καθόμαστε σε κύκλο. Ένα παιδί κάνει την αρχή, κρατώντας το κουβάρι με το ένα χέρι, λέει το όνομά του και το αγαπημένο του παιχνίδι, έχοντας πατημένη ταυτόχρονα την άκρη του νήματος  με το δάκτυλό του άλλου χεριού του. Στη συνέχεια τσουλάει το κουβάρι σε κάποιο άλλο παιδάκι, ενώ συνεχίζει να πιέζει το νήμα με το δάκτυλό του μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Με τη σειρά του το άλλο παιδάκι που θα πάρει το κουβάρι, λέει το δικό του όνομα και το αγαπημένο του παιχνίδι πιέζοντας επίσης με το δάχτυλό το νήμα. Συνεχίζεται η ίδια διαδικασία μέχρι και το τελευταίο παιδί να έχει το λόγο και κρατώντας με τα δαχτυλάκια τους το νήμα του κουβαριού. Το τελικό αποτέλεσμα, από το ξεδίπλωμα του κουβαριού θα είναι θεαματικό, κάτι σαν ιστός αράχνης!
Παιχνίδι γνωριμίας με το ταμπουρίνο
Το κάθε παιδί με την σειρά κρατούσε το ταμπουρίνο, έλεγε το όνομά του κι έπειτα το χτυπούσε ρυθμικά φωνάζοντας το όνομά του.
ΠΑ-ΝΤΕ-ΛΗΣ
 
ΜΩ-Υ-ΣΗΣ
Ο-ΡΕ-ΣΤΗΣ
ΚΩΝ-ΣΤΑ-ΝΤΙ-ΝΟΣ
ΓΙΩ-ΡΓΟΣ
Προσοχή μην μας πέσει το μπαλόνι
Σε ζευγάρια κινούνται στο χώρο έχοντας ένα μπαλόνι ανάμεσά τους και προσπαθώντας να μην τους πέσει  στο πάτωμα. 
 Τώρα χοροπηδάμε μόνοι μας έχοντας το μπαλόνι ανάμεσα στα πόδια μας.
Και το τρένο ξεκινάει για παιχνίδι στην αυλή!
Παπουτσομπερδέματα
Ανακατεύουμε τα παπούτσια και έπειτα αφού φτιάξουμε μπερδεμένα ζευγάρια, προσπαθούμε να βρούμε σε ποιον ανήκει το κάθε ζευγάρι, ώστε να γίνει ταίρι.
Τραγουδάκια και χαρά...
Χορεύουμε με την συνοδεία μουσικής. Στο σταμάτημά της βρίσκουμε το ταίρι μας κι αγκαλιαζόμαστε.
Έπειτα ενώνουμε ανά ζευγάρια τα δάχτυλα των ποδιών μας...
..ενώνουμε τις μυτούλες μας και χαιρετιόμαστε.
Παιχνίδι γνωριμίας και προφορικής επικοινωνίας με ζάρι.
Σε κάθε πλευρά του ζαριού υπάρχει μια ερώτηση. Το κάθε παιδί καλείται να ρίξει το ζάρι και να απαντήσει στην ερώτηση που θα του τύχει.
Προσπάθησε να βρεις ποιόν έχεις απέναντί σου. 
Γλωσσική δραστηριότητα με τα ονόματά μας
Μοιράζουμε στο κάθε παιδί την καρτέλα με το όνομά του. Καλείται ένα ένα χωριστά να διαβάσει το όνομά του και να παρατηρήσει το πρώτο γραμματάκι. Το όνομα της Μελίσας ξεκινάει από το Μ..
..Της Ναταλίας από το γράμμα Ν...και ούτω καθ εξής.
Πρέπει τώρα να συγκρατήσουμε το πρώτο μας γραμμα, γιατί στη  συνέχεια θα προσπαθήσουμε να βρούμε  και να πάρουμε στα χέρια μας ο καθένας την δική του κάρτα με το  αρχικό του ονόματός του.
Τώρα κάνουμε το παιχνίδι μας ακόμη πιο δύσκολο! Φυσάει δυνατός αέρας και σκορπίζει τα ονόματά μας στο χαλάκι. 
Για να προσπαθήσουμε τώρα να βρούμε ο καθένας μας το δικό του καρτελάκι! Πανεύκολο για τα μικρά μου...η ομάδα πετάει! 
Είναι η ώρα να κάνουμε και την ατομική μας εργασιούλα,,! Χρωματίζουμε το αρχικό μας και προσπαθούμε με την βοήθεια της καρτέλας μας να αντιγράψουμε όπως μπορούμε το όνομά μας.
Να σημειώσω για τους γονείς, ότι είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε την προσπάθειά των παιδιών και...να μην διορθώνουμε τα λάθη τους στην γραφή!! Στην πορεία θα τα ανακαλύψουν μόνα τους και θα βελτιωθούν. Γιαυτό αν στην γραφή τους παρατηρείτε λάθη μην σας φαίνεται παράξενο που δεν τα διορθώνουμε. Εξελίσσονται αβίαστα, σιγά σιγά, μέρα με την ημέρα μέσα από τις πολλές ευκαιρίες γραφής που θα τους δίνονται καθημερινά.
Εδώ φτιάξαμε και τον τροχό των ονομάτων μας, από την μια πλευρά και των αρχικών μας γραμμάτων από την άλλη, για διάφορα γλωσσικά παιχνίδια στην γωνιά της γραφής.
Αυτά για την ώρα..ευχαριστούμε για την επίσκεψη!!!! 
:)

2 σχόλια:

  1. Πολυ ωραία πράγματα κάνετε στο σχολείο σας, μπράβο ειδικα αυτο με τα παπούτσια ειναι ςος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Code week 2020

  Αγαπητοί γονείς, σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα  με μια σειρά δράσεων έως τις 25 Οκτωβρίου ...